Rolul instalațiilor de detectare și semnalizare a incendiilor în prevenirea dezastrelor

Instalațiile de detectare și semnalizare a incendiilor constituie primul și cel mai important mijloc de protecție împotriva incendiului, deoarece ne oferă posibilitatea localizării și lichidării acestuia înaintea extinderii sale. Aceste instalații sunt alcătuite dintr-o serie de echipamente și dispozitive care lucrează împreuna pentru a detecta și avertiza în cazul unui incendiu. 

Un ansamblu de echipamente cu rolul de detecție și semnalizare la incendiu este, de regulă, alcătuit din: centrală de control si semnalizare, elemente de detecție automata (senzori de fum, temperatură, flacără sau combinați) sau manuala (butoane), dispozitive de alarmare (sirene, lămpi, indicatoare luminoase), dispozitive de transmisie a alarmelor prin apelatoare GSM, linii telefonice, rețele de calculatoare, panouri repetoare și panouri sinoptice.

Centrala de control și semnalizare este creierul unei astfel de instalații , deoarece are funcția de a  răspunde automat la semnalele de incendiu provenite de la detectoarele automate sau declanșatoarele manuale de semnalizare.

In funcție de complexitate, sistemele de alarmare la incendiu pot fi de tip convențional, acestea fiind folosite în general pentru spatii și imobile mici unde nu este absolut necesară identificarea poziției exacte a fiecărui senzor, localizarea făcându-se mai degrabă pe zona de detecție și sisteme de detecție și alarmare la incendiu adresabile, ce sunt destinate clădirilor mari și ansamblurilor de clădiri, fiecare element din componenta sistemului adresabil fiind controlat direct si identificat de la panoul de afișare si comanda al centralei adresabile de detecție și alarmare la incendiu. 

Instalații de detecție și semnalizare la incendiu se folosesc si pentru automatizarea instalațiilor de stingere a incendiilor, în acest caz fiind necesară utilizarea unor echipamente conforme cu standarde suplimentare dedicate (ex. SR EN 12094 – Sisteme fixe de luptă împotriva incendiilor. Componente pentru sisteme de stingere cu gaz.)

SC Termoprot SRL oferă de peste 25 de ani servicii complete în ceea ce privește protecția împotriva incendiilor, printre care și aceste sisteme de detecție și semnalizare la incendiu. Avem în portofoliu foarte mulți furnizori, producători de top în ceea ce privește acest domeniu, a căror echipamente au un nivel tehnologic ridicat și au performante de vârf. 

Am proiectat, executat și pus în funcțiune instalații de detecție și semnalizare pentru benzinării, fabrici indiferent de specific, hale industriale, clădiri civile, depozite de logistică, restaurante, pensiuni etc.

Pentru proiecte de instalații de stingere incendii trimiteți cererea dvs. scrisă, împreună cu documentația aferentă proiectului pe adresa de e-mail contact@termoprot.ro , iar unul din experții noștri vor da curs solicitării în cel mai scurt timp posibil.